Om Universals abonnemang

Täckningskarta Se här
Teknik 2G, 3G och 4G
Maxhastighet 100 Mbit/s
Support Telefon, chatt och e-post
Betalning Autogiro, faktura och e-faktura
Kan man köpa med mobil? Nej

Hur bra är Universal?

Prisvärde:
85/100
Täckning:
89/100
Kundnöjdhet:
69/100
I utlandet:
75/100
Populäritet och slutbetyg:
36/100

Recension och omdöme av Universal

Här går vi in mer på djupet kring Universal och ger vårt omdöme. Läs vårt test och bli klokare!

Universal är en gammal utmanare

Universal är en utmanare som varit med länge i Sverige och utmanat på områdena mobiltelefoni och bredband. Sedan ett tag sedan så ägs man av A3 vilket innebär att erbjudande är de samma.

Vårt råd är därför att beställa A3 snarare än Universal då priser och villkor är samma, men vi upplever att A3 är huvudmärket och Universal Telecom är ett varumärke som när som helst kan försvinna då det egentligen inte tillför något.

Men skulle du trots detta vilja beställa Universal Telecom så är det väldigt enkelt och du kan välja mellan flera olika mobilabonnemang. När du väl valt så kan du välja om ditt nuvarande mobilnummer skall flyttas över eller inte.

Väljer du att flytta över numret så kommer Universal Telecom att ta hand om allt om följande är uppfyllt: Numret hos din gamla mobiloperatör står skrivet på samma personnummer som du nu kommer uppge på Universals hemsida samt att det inte får finnas någon som helst bindningstid kvar hos din gamla mobiloperatör.

Om villkoren är uppfyllda så behöver du bara ange ditt mobilnummer när du beställer Universal Telecom så kommer de flytta numret och säga upp ditt gamla mobilabonnemang så du behöver inte ens kontakta din gamla operatör.

Vill du istället ha ett nytt mobilnummer så är inte det heller något problem, då väljer du helt enkelt det valet vid beställning och får ett helt nytt mobilnummer som du kan använda med ditt nya Universal Telecom-abonnemang.

Precis som hos A3 så kan du välja om du skall ha bindningstid eller inte medan uppsägningstiden alltid är på 1 månad.

Du beställer på Universals hemsida

Precis som hos A3 och andra konkurrenter så beställer du mobilabonnemangen på Universal Telecoms hemsida och det har en mängd fördelar. En av fördelarna är att du kan vara säker på att alltid ta del av de senaste kampanjerna.

En annan fördel är att du slipper oroa dig för att göra ett förhastat val då du i lugn och ro kan gå igenom de olika abonnemangen och läsa på om de olika villkoren. Du slipper även ha någon vid din sida som säger vad du skall göra och stressa dig till att beställa något du kanske inte behöver.

När du beställer på Universals hemsida så har du alltid även fri frakt och ångerrätt på 14 dagar. Själva leveransen kan du räkna med att den tar 2-5 arbetsdagar och är det ett simkort du beställt så levereras det vanligtvis i din brevlåda.

Något att tänka på är att om du väljer att binda dig så får du ofta med någon form av present, t.ex. ett par hörlurar som annars kostar uppemot några tusenlappar. Men har du inget behov av de så kan du som sagt alltid välja att teckna utan bindningstid.

Skulle du behöva en ny mobil så kan du dock inte köpa det via Universal Telecom då de inte säljer abonnemang med mobil. Vill du trots detta ha Universal så behöver du alltså ordna med en mobil på annat vis så som att köpa den i någon butik. Men det allra bästa är ju om du redan har en mobil sedan tidigare som du kan använda.

Täckningen är väldigt bra med Universal

Genom att välja Universal Telecom så får du tillgång till Telenors mobilnät vilket är väldigt bra och stöder 2G, 3G, 4G och där 5G är under utrullning. Genom att välja Universal så är det dock oklart om du kommer få tillgång till 5G från start eller om detta kommer senare.

Själva nätet bygger Telenor ihop med Tele2 på 2G, 4G och 5G vilket innebär att väljer du Universal Telecom så kommer täckningen vara den samma på dessa nät som om du hade valt Telenor, Vimla, A3, Tele2, Comviq eller Penny.

Medan på 3G så bygger Telenor eget mobilnät i Göteborg, Stockholm, Malmö och Karlskrona medan utanför så bygger man ihop med Tre. Dock så bygger även Tre egen 3G-täckning så det man kan säga är att genom att välja Universal Telecom så får du samma täckning på 3G som med Telenor, Vimla och A3.

Skulle du sakna mobiltäckning helt så saknar Universal dessvärre WiFi-samtal. Det innebär att utan mobilsignal så är det kört när det kommer till att ringa och sms och även om du har ett WiFi så kan du inte koppla upp dig mot mobilnätet den vägen vilket hade gått om Universal hade funktionen WiFi-samtal.

Något annat som är värt att påpeka är att Universal Telecom inte heller har VoLTE. Har man VoLTE så finns möjlighet till både bättre samtalstäckning samt högre samtalskvalite. Men det mest praktiska med VoLTE är att man kan ringa och surfa samtidigt på 4G-nätet. Har man inte VoLTE så måste istället mobilen byta nät varje gång man ringer till 3G eller 2G och skulle man hamna på 2G, ja då fungerar inte surf och samtal samtidigt.

Gillar man höga surfhastigheter så är Universal kanske inte heller bästa valet då man begränsar hastigheten till 100 Mbit/s vilket visserligen är väldigt snabbt, men som sagt även begränsat.

Nämnas kan även också att ifall surfen tar slut så kan man köpa mer och det gör man via mina sidor. Du har även möjlighet att uppgradera abonnemang ifall surfen ofta tar slut vilket normalt sätt blir billigare än att hålla på och köpa extra surf.

Support på de vanliga sätten hos Universal

Som kund hos Universal Telecom så har du flertalet sätt att få support som och vi tänkte gå igenom de olika alternativen här och när de är bra att använda.

För dig som har generella frågor kring tjänster, fakturor och vill se driftinformation så är Universals supportsidor ett bra ställe att börja att titta på. Där finns mängder av frågor och svar och har du tur så får du alltså svar på din fråga direkt.

Undrar du kring dina tjänster så är mina sidor eller appen som heter det samma ett bra ställe att kolla in. Där hittar du allt kring dina fakturor och kan se din förbrukning. Du kan även köpa mer surf om det skulle behövas eller beställa och avsluta tjänster du har. Har du flyttat så kan du även ändra din kontaktinformation.

Skulle du däremot ha något mer brådskande ärende som är mer avancerat eller där du inte finner svaret själv ja då är telefonsupporten bästa alternativet. Fördelen med den är att du får någon att prata med så du enkelt kan beskriva ditt problem samt svara på eventuella följdfrågor så att Universal Telecom kan hjälpa dig eller eskalera ärendet vidare.

Om du inte har möjlighet att ringa av någon anledning så finns även chatten och den fungerar lika bra för brådskande ärenden, bara att du får skriva istället. Chatten kan även vara ett bra alternativ ifall det skulle vara lång telefonkö.

Sist har vi e-post som är bra för ärenden som inte är brådskande. Men tänk då på att delge så mycket information du kan och beskriva ärendet så bra du kan. För du vill ju helst inte ha följdfrågor som gör att ärendet drar ut på tiden.

Betala som man brukar göra till Universal

Betalsätten hos Universal Telecom är ganska standard och lämnar inga större överraskningar. Du har möjlighet att betala via pappersfaktura, e-postfaktura, e-faktura samt autogiro.

Det bästa sättet enligt oss är att välja e-faktura eftersom det är gratis samt gör att du får fakturan i god tid till din internetbank och där kan kontrollera den och sedan godkänna den för betalning.

Om du istället vill ha något helautomatiskt så är autogiro ett bra sätt. Då fungerar det som så istället att fakturan betalas helt automatiskt på förfallodatumet. Tänk dock på att ändra så fakturan då endast kommer till mina sidor för att slippa avgifter.

Sist men inte minst så finns pappersfaktura och e-postfaktura där båda innebär att du får betala per faktura. Vi avråder från dessa på grund av avgifterna men även då de innebär manuellt jobb med att lägga upp en betalning vilket ökar risken för att man någon gång missar och drar på sig ännu fler avgifter.

Så vad tycker vi om Universal Telecom?

Eftersom man är en del av A3 där skillnaderna är små eller inga alls så anser vi faktiskt att Universal numera känns som en onödig operatör. När vi granskat mobilabonnemang och villkor så har vi som sagt knappt hittat några skillnader och aldrig till Universals fördel.

Kollar man vidare på support så är alternativen de samma men öppentiderna bättre hos A3 vilket gör att här blir det fördel A3. Eftersom A3 och Universal är såpass samma så är vår rekommendation att inte skaffa Universal utan att välja A3.

Fördelen med att välja A3 är att öppentiderna på supporten är något bättre men även att det är det namnet som kommer att stanna kvar medan Universal Telecoms framtid känns osäker och det skulle därför inte förvåna oss om märket läggs ned på sikt och alla kunder flyttas över till just A3.

Vår gissning är att man behållit varumärket Universal Telecom främst för att det varit välkänt som en utmanare, men numera är man som sagt ingen utmanare utan en kopia av A3. Då är det bättre att välja A3!

Universals mobilabonnemang för alla

Mobilabonnemang 3 GB

 • 3 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 129kr/mån

Visa erbjudande

Mobilabonnemang 8 GB

 • 8 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 179kr/mån

Visa erbjudande

Mobilabonnemang 20 GB

 • 20 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 269kr/mån

Visa erbjudande

Mobilabonnemang 40 GB

 • 40 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 339kr/mån

Visa erbjudande

Sammanfattning av Universal

Vad är vårt omdöme av Universal?

På vår sida så hamnar Universal på plats 18/20 bland de mobiloperatörer vi jämför. Se gärna vår recension och omdöme av Universal på sidan.

Vilket nät använder Universal?

Universal använder sig av Telenors nät vilket innebär att täckningen är den samma som om du hade skaffat Telenor. Du kan därför räkna med generellt väldigt bra täckning över hela landet om du skaffar Universal. Se täckningskarta för Universal.

Vilken kundtjänst har Universal?

Du kan ta kontakt med Universal på följande sätt:

 • Genom att ringa
 • Genom att chatta
 • Genom att skicka e-post

Finns 5G hos Universal?

Nej, Universal har ännu inte lanserat 5G och det är inte så konstigt då det fortfarande är väldigt nytt. Längre fram är vi övertygade om att även Universal kommer att erbjuda 5G.

Kan man få simkortet som ett eSIM hos Universal?

Nej, Universal erbjuder i dagsläget inte eSIM så det betyder att du får nöja dig med ett trippel-SIM som du sätter i din mobil.