Om Telias abonnemang

Täckningskarta Se här
Teknik 2G, 3G, 4G och 5G
Maxhastighet 100 Mbit/s
Support Telefon, chatt, e-post och forum
Betalning Autogiro, faktura och e-faktura
Kan man köpa med mobil? Ja

Hur bra är Telia?

Prisvärde:
75/100
Täckning:
93/100
Kundnöjdhet:
67/100
I utlandet:
85/100
Populäritet och slutbetyg:
57/100

Recension och omdöme av Telia

Här går vi in mer på djupet kring Telia och ger vårt omdöme. Läs vårt test och bli klokare!

Telia, den stora jätten i Sverige

Telia har länge levt på att ha Sveriges bästa täckning och detta bekräftas av diverse tester samt faktiskt även av en undersökning Telia låtit Sifo genomföra. Både testföretag och svenska befolkning är överens. Telia har Sveriges bästa täckning.

Är då Telia ett självklart val är den stora frågan och svaret är nej. Till och börja med så är Telia oerhört starka på täckning i norra Sverige och då räknar vi allt ovanför Östersund och Sundsvall.

Tittar man på resten av landet, dvs mellersta och södra Sverige ja då är det ganska jämnt lopp och snarare lokala skillnader som avgör. Då de flesta i Sverige sällan eller aldrig sätter sin fot i norra Sverige så bör man därför inte räkna bort de andra mobilnäten och operatörerna.

Något som är intressant med Telia är att man nu för tiden kan ta del av Telia genom deras varumärken Halebop och Fello. Båda företagen/varumärken är helägda av Telia vilket innebär att man lika gärna kan se de som alternativa abonnemang från Telia.

Men skulle man vilja skaffa Telia så går det givetvis bra, men var medveten att få betala extra. När du skaffar Telia så har du likt hos andra operatörer valet att flytta ditt nummer eller välja ett nytt.

Väljer du att flytta numret så måste du se till att numret är registrerat på ditt personnummer hos den före detta operatören och detta är extra viktigt att kolla upp ifall du har ett kontantkort då dessa ofta är oregistrerade. Du får givetvis heller inte ha någon bindningstid kvar hos din gamla operatör, för har du det så kommer de att neka nummerflytten.

Uppfyller du dessa villkor så är det bara att beställa och låta Telia ta över numret samt avsluta ditt gamla abonnemang eller kontantkort. Det är så smidigt så du behöver faktiskt inte ens kontakta din gamla operatör utan när Telia tar över numret då avslutar de ditt abonnemang där.

Köp på nätet eller i butik från Telia

När du skall skaffa Telia så kan du göra det i butik eller på deras hemsida. Om du vill göra det i en butik så rekommenderar vi att du väljer Telias egna butiker då risken att du blir lurad på onödigt dyra abonnemang eller tilläggstjänster minskar.

Du kan givetvis även skaffa abonnemanget på deras hemsida och det är även det vi rekommenderar då du ofta finner de senaste erbjudandena där. Du kan även i lugn och ro läsa på om abonnemangen samt se eventuella villkor.

När du beställer på internet så har Telia fri frakt, däremot underligt nog så tillkommer en startavgift ifall du är ny kund. Detta är något som vi inte stött på hos någon annan operatör när man beställt på respektive hemsida och inte ens hos Halebop eller Fello som ägs av Telia. Underligt enligt oss, men samtidigt nu vet du det ifall du skulle bli lika konfunderad som vi blev.

En annan fördel med att beställa på internet är även att du får 14 dagars ångerrätt enligt distansköplagen. När du beställer så har du även möjlighet att välja bindningstid men uppsägningstiden som är på en månad kan du inte göra något åt.

Sveriges bästa täckning med Telia

Som vi skrev i inledningen så har Telia Sveriges bästa täckning och det är det nog ingen egentligen som ifrågasätter. Telias mobilnät består idag av 2G, 3G, 4G och 5G.

När det kommer till 2G, 4G och 5G så bygger Telia dessa mobilnät helt själva och därför kommer du om du väljer Telia ha samma täckning som med Halebop och Fello.

När det kommer till 3G så bygger Telia en hel del själva men man samarbetar även med Tele2. Det innebär att väljer du Telia så blir det som ovan exakt samma täckning som med Halebop och Fello.

Andra tekniker som Telia stöder är VoLTE vilket innebär att man kan ringa samtal över 4G-nätet och det möjliggör bättre samtalstäckning och högre samtalskvalite. Utan VoLTE så måste mobilen växla ner till 2G eller 3G och hamnar man på 2G så fungerar inte surfen under samtalet. Men detta slipper man med Telia då de har VoLTE.

Telia stöder även WiFi-samtal vilket är väldigt bra för dig som bor eller vistas i nybyggda så kallade miljöhus där man ofta tyvärr har isolerande fönster som skärmar av mobilsignaler. Det är även användbart i källare där mobilsignalerna kanske inte når fram och innebär att du kan ringa och ta emot samtal genom att mobilen ansluter till mobilnätet via WiFi istället. Detta förutsätter så klart att du har WiFi på den platsen där mobilnätet inte kan nås.

Något annat man erbjuder är eSIM vilket är bra för dig som vill kunna köra dubbla SIM-kort. Många telefoner stöder nämligen att man har dubbla mobiloperatörer men har då ett inbyggt eSIM samt uttag för ett vanligt simkort.

När det kommer till surf så erbjuder Telia surf upptill 600 Mbit/s enligt deras egen information och skulle surfen ta slut så kan man alltid köpa ny surf genom att skicka ett sms eller via deras app.

Support på alla möjliga vis hos Telia

Att få support hos Telia är lätt och du har en mängd sätt att välja på. Du kan få support via deras hemsida, butiker, telefon, chatt, e-post och supportforum.

Rör det sig om generella frågor så brukar deras hemsida vara bäst då den innehåller en mängd av vanliga frågor och svar. Och finns frågan där, ja då får du svar på en gång vilket är trevligt.

Finns inte din fråga med så är ett alternativ att gå in Telias supportforum. Där svarar både vanliga medlemmar samt Telias medarbetare på frågor. Det innebär att det finns möjlighet att få svar på generella frågor väldigt snabbt. Men tänk på att allt du skriver där kan ses av alla på internet, då dela inte med dig av personliga uppgifter.

Har du redan ett mobilabonnemang så är deras mina sidor eller app även ett bra sätt att få svar på frågor och kunna göra ändringar. Du kan t.ex. på mina sidor se dina fakturor, tjänster och göra förändringar på tjänster och abonnemang.

Skulle du ha ett mer brådskande ärende så det ofta enklast och snabbaste att ringa. Då kan du enkelt beskriva ditt ärende och svara på eventuella följdfrågor som Telia kan tänkas ha. De har även då möjlighet att koppla dig vidare om det är så att du behöver prata med en speciell avdelning.

Skulle du inte ha möjlighet att ringa så fungerar även chatten bra för brådskande ärenden. På samma vis där har du möjlighet att beskriva ditt ärende och besvara eventuella följdfrågor som kan tänkas uppstå och därmed förhoppningsvis få ditt ärende löst snabbt och smidigt.

För mindre brådskande ärenden så kan du även skicka e-post. Men tänk då på att ta med så mycket information som möjligt så du slipper följdfrågor som drar ut på tiden. Det är alltid bättre att skriva mer än mindre är vårt tips.

Sist men inte minst så kan du alltid besöka en av Telias butiker för att få hjälp. Men där är vår erfarenhet att det ofta kan vara mycket folk att man därför får vänta på hjälp och när man väl får den så kan personalen vara stressad vilket gör att vi främst rekommenderar de andra sätten.

Betala på de vanliga sätten hos Telia

När du skaffar Telia så är det vanligt att du får pappersfaktura som betalsätt och då tillkommer en avgift för det dessutom. Därför är det bra både för miljön och för din plånbok att byta till ett annat sätt. Dessutom slipper du då arbetet med att mata in betalningarna manuellt i din internetbank varje månad.

Istället rekommenderar vi att du väljer autogiro som blir ganska självskötande. När du väl aktiverat det så kommer fakturorna helt enkelt att betalas automatiskt från ditt konto på förfallodatumet varje månad.

Vill du har mer kontroll så finns även e-faktura vilket innebär att du får fakturorna direkt in i din internetbank och där kan kolla på de och därefter godkänna de för betalning.

Så vad tycker vi om Telia?

Vi tycker Telia som företag är riktigt bra och deras mobilabonnemang är det inga fel på. Men samtidigt ser vi ingen anledning till varför man skall välja Telia direkt då man helt enkelt får betala för namnet då.

Halebop som ägs av Telia anser vi ger en likadan upplevelse. Du får exakt samma täckning och har VoLTE, WiFi-samtal och möjlighet att skaffa eSIM. Maxhastigheten hos Halebop ligger även den på 600 Mbit/s som hos Telia. Det vill säga du får i princip en kopia av Telia men till ett betydligt lägre pris. Vår rekommendation för dig som är intresserad är därför att kolla på Halebop.

Om pengar är viktigt och du främst bryr dig om att kunna ringa så är Telias varumärke Fello även ett riktigt bra alternativ. Du får tillgång till Telias täckning men i övrigt är allt kul borttaget som VoLTE, WiFi-samtal, eSIM och hastigheten är begränsad till endast 80 Mbit/s. Men avstår du från allt detta så kan du spara ytterligare lite pengar.

Så för att sammanfatta det, vill du ha Telia så titta på deras varumärken Halebop och Fello istället, då får du ”Telia” till ett lägre pris.

Telias mobilabonnemang för alla

Mobilabonnemang 5 GB

 • 5 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 269 kr/mån

Visa erbjudande

Mobilabonnemang 15 GB

 • 15 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 399 kr/mån

Visa erbjudande

Mobilabonnemang Fri surf - 100 Mbit/s

 • Fri surf - 100 Mbit/s surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 469 kr/mån

Visa erbjudande

Mobilabonnemang Fri

 • Fri surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 569 kr/mån

Visa erbjudande

Telias mobilabonnemang för företag

Priserna som anges för företag är exkl. moms.

Företagsabonnemang 10 GB

 • 10 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 349 kr/mån

Visa erbjudande

Företagsabonnemang 50 GB

 • 50 GB surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 399 kr/mån

Visa erbjudande

Företagsabonnemang Fri

 • Fri surf
 • Fria samtal
 • Fria SMS
 • 499 kr/mån

Visa erbjudande

Sammanfattning av Telia

Vad är vårt omdöme av Telia?

På vår sida så hamnar Telia på plats 12/12 bland de mobiloperatörer vi jämför. Se gärna vår recension och omdöme av Telia på sidan.

Vilket nät använder Telia?

Telia använder sig av Telias nät vilket innebär att täckningen är den samma som om du hade skaffat Telia. Du kan därför räkna med generellt väldigt bra täckning över hela landet om du skaffar Telia. Se täckningskarta för Telia.

Vilken kundtjänst har Telia?

Du kan ta kontakt med Telia på följande sätt:

 • Genom att ringa
 • Genom att chatta
 • Genom att skicka e-post
 • Genom att skriva i deras forum

Finns 5G hos Telia?

Ja, hos Telia så finns det 5G men det kräver att ditt abonnemang och mobil stöder 5G för att det skall fungera.

Kan man få simkortet som ett eSIM hos Telia?

Ja, hos Telia så är det inga problem att välja att få simkortet som ett eSIM under förutsättning att abonnemanget stöder det och att du har en mobil som klarar eSIM.